Multimedijalna izložba „Industrijalizacija u toku“ od danas u Muzeju Grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

Putujuća multimedijalna izložba „Industrijalizacija u toku“ koju je pripremio kreativni tim stručnjaka iz oblasti istraživanja i interpretacije baštine iz naše zemlje uz podršku Evropske unije, postavljena je danas u Muzeju Grada Zenica.

Izložba „Industrijalizacija u toku“ organizirana je u okviru dugogodišnjeg djelovanja i misije Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica BiH, u saradnji sa Evropskom unijom, a za očuvanje kulturnog naslijeđa.

“Njen cilj je da se putem izložbe tematskih cjelina prikaže historijski razvoj bosanskohercegovačke industrije, ukaže na njen veliki značaj u modernizacijskim procesima i razvojnim tokovima bh. društva od kraja XIX stoljeća do danas, te da se skrene pažnja na industrijsko naslijeđe BiH koje čini dio evropske kulturne baštine”, kazala je Ivana Roso, predstavnica Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica BiH.

“Izložba je nastala kao rezultat istraživanja, potom odabira i prezentiranja različitih sadržaja: fotografija, dokumenata, audiovizuelnog materijala i predmeta kojima smo željeli „ispričati priču“, prenijeti poruku, naročito mladima, o važnosti industrije u Bosni i Hercegovini, o njenom uticaju na kulturu sjećanja i vrijeme napretka, uz želju da potaknemo promišljanje o industriji i industrijskom naslijeđu danas. Paralelno sa razvojem izložbe, u proteklih nekoliko mjeseci u deset bh. gradova kroz radionice sa mladima željeli smo ukazati na važnost naše zemlje i o tome kako je ona aktivno učestvovala u razvoju same Evrope”, kazala je Lejla Agić, muzejska pedagogica.

Multimedijalna putujuća izložba predstavljena je već u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci. Evropska unija u BiH je odlučila da izložbu pokloni našem Muzeju, zbog aktivnog učešća u razvoju izložbe u trajno vlasništvo. Izložba će od četvrtka biti otvorena za javnost a ulaz je besplatan. (B. D.)