Senat UNZE sutra odlučuje o zahtjevima zeničkih studenata

FOTO: Zenicainfo.ba

Zahtjevima zeničkih studenata, koji su protestima održanim prošle sedmice pred sjedištem kantonalne vlade zatražili bezuslovni prelazak na više godine studija, zbog otežanog studiranja u uslovima pandemije kornavirusa, trebalo bi biti udovoljeno, mišljenja je profesor Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Zenici. Potrebno je da se o zahtjevu očituje Vlada, a Skupština donese izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Zvanični stav u vezi s tim pitanjem, Senat bi trebalo da donese sutra.

Studentski protesti, održani prošle sedmice pred sjedištem Vlade Kantona urodili su plodom. Zahtjevi za odgođenim polaganjem ispita, koji se ne mogu prenijeti u iduću godinu studija, smanjenje školarine i mogućnost da se ona plaća na rate, trebalo bi sada da prođu i formalne procedure.

Larisa Gađun

“Prilikom razgovora u Ministarstvu nauke, obrazovanja, kulture i sporta ZDK dobili smo podršku, ali sve je još neformalno. Sutra očekujemo da Senat uputi pismeni prijedlog. Očekujemo da se naši zahtjevi ispune i to onako kako smo ih formulisali, bez izmjena, u skladu sa zakonom”, kaže predstavnica studenata, Larisa Gađun.

Po zahtjevu resornog ministarstva, o zahtjevima studenata, već sutra na sjednici Senata, očitovat će se i akademska zajednica. Profesor Enes Hašić na sve reaguje pozitivno, tim prije što su potrebne zakonske intervencije u skladu sa istim studentskim zahtjevima, ranije dosene u Tuzli i u Sarajevu. Senat Univerziteta sutra bi trebalo da svoj stav uputi resornom ministarstvu i ne bi trebalo da bude nikakvih problema, ističe Hašić.

Enes Hašić

„U suštini, to neće nikoga opteretiti izuzev studenta, jer će onda i naredna godina za dobar dio njih biti problematična, ali nadam se da će virus imati manje dejstvo, pa će nadoknaditi ono što su propustili“, izjavio je prorektor za nastavu Univerziteta u Zenici, prof. dr Enes Hašić.

„Bezuslovan upis studenata na više godine studija mogao bi biti problematičan sa aspekta organizacije nastave za one predmete u kojima se traži veći broj vježbi, ali naći ćemo odgovore i na ta pitanja“, uvjeren je.

Optimistična je i predstavnica studenata, koji bi zbog svega mogli biti znatno opterećeniji u idućoj akademskoj godini. Gađun očekuje da će potrebne izmene Zakona o visokom obrazovanju, Skupština, nakon što joj prijedlog bude upućen, donijeti po hitnom postupku, s obzirom da trenutno većina studenata Univerziteta u Zenici nema položen dovoljan broj ispita za upis u naredne godine studija. (S. S.)