Pogoršana epidemiološka situacija u JU „Dom za stara lica Zenica“: Tri korisnika zaražena koronavirusom

FOTO: Zenicainfo.ba

U posljednjih nekoliko dana pogoršana je epidemiološka situacija u Javnoj ustanovi „Dom za stara lica Zenica“, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare direktor ustanove Kemal Efendić. On ističe da su trenutno tri korisnika zaražena koronavirusom, a da se cjelokupno stanje dodatno komplikuje jer je tim licima onemogućeno bolničko liječenje. Da paradoks bude veći, kaže, virus je uvezen iz Kantonalne bolnice.

„Mi smo početkom epidemije poduzeli sve mjere kako bi se spriječio ulazak virusa u ustanovu, a izuzev činjenice da je krajem aprila kod troje uposlenih registrovana zaraza, kod korisnika takvih slučajeva nije bilo. Kako imamo pacijente koji su izlazili kada su morali posjećivati odgovarajuće zdravstvene ustanove, rizik je uvijek postojao da dođe do zaraze tako smo imali jednog dijaliznog pacijenta koji je jedini u kontinuitetu izlazio tri puta sedmično do KB Zenica, gdje je odlazio na tretman dijalize. U zadnjih nekoliko dana kod tog korisnika pogoršalo se zdravstveno stanje, a naknadno je utvrđeno da je zaražen koronavirusom. Sutradan je upućen u KB Zenica na obaveznu hospitalizaciju, međutim do iste nije došlo. Dan poslije dobio sam informaciju da je vraćen iz KB Zenica, te sam odlučio da pokušam stupiti u kontakt sa direktorom KB Zenica, što se do danas nije dogodilo. Na istu adresu sam se i pismeno obraćao, sa izričitim zahtjevom da se pomenuti korisnik izmjesti iz naše ustanove, no ni na to nisam dobio odgovor“, riječi su Kemala Efendića, direktora Javne ustanove „Dom za stara lica Zenica“.

Reakcije su uslijedile tek nakon razgovora sa predsjednikom Kriznog štaba ZDK Adnanom Jupićem, tako da je pacijent hospitaliziran u KB Zenica 16. oktobra.

„Međutim, nama dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije, što se ogleda u tome da su još dva korisnika na testiranju bila pozitivna na koronavirus. Jutros je ponovo upućen zahtjev za obaveznu hospitalizaciju, kao i za testiranje ostalih korisnika i svih uposlenika u ustanovi. Istovremeno nam javljaju iz KB Zenica da će čovjek kojeg su primili u petak danas biti vraćen, a da od dvoje novozaraženih jedan ostaje u KB Zenica, dok se drugi vraća u ustanovu. Ovakav odnos je neprihvatljiv, te apelujem na sve nadležne da rade svoj posao i poštuju odluke Kriznog štaba ZDK“, naglasio je Kemal Efendić.

U JU „Dom za stara lica Zenica“ trenutno je smješteno 77 korisnika. (R. Š.)