Realizacijom projekata učiniti zdravstvenu zaštitu dostupnijom

Ibrahim Delibašić, predsjednik Saveza Udruženja dijabetičara ZDK za RTV Zenica ističe da je pandemija virusom Covid-19 pričinila i oboljelima  od dijabetesa niz poteškoća koje nastoje prevazići u Udruženjima građana za borbu protiv šećerne bolesti i u Savezu Udruženja dijabetičara ZDK, apliciranjem na razne javne pozive i projekte.

Kako kaže, na taj način nastoje svim članovima udruženja učiniti zdravstvenu zaštitu dostupnijom.

„Jedan od projekata apliciran prema Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH je „Mjerenje tromjesečnog šećera u krvi“. Planirano je da se u gradskoj referentnoj laboratoriji obavi u okviru projekta 1200 mjerenja, a preglede bi nakon zabilježenih rezultata trebali obaviti dijabetolozi Kantonalne bolnice Zenica“, rekao je Delibašić.

Ibrahim Delibašić

Muamer Čičak, sekretar Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti Grada Zenica, napominje da su se odazvali javnom pozivu Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH i aplicirali za realizaciju projekta „Dnevni dijabetes profil“.

„Realizacijom ovog projekta bi se za oko hiljadu članova Udruženja omogućilo  praćenje stanja nivoa šećera tokom jednog mjeseca. Preglede bi, u opremljenoj  multimedijalnoj sali Udruženja, trebali obavljati ljekari specijalisti i dijabetolozi Kantonalne bolnice Zenica. Očekujemo pozitivan odgovor Ministarstva za rad i socijalnu politiku FBiH obzirom da je ovoj populaciji neophodna kontinuirana podrška viših instanci vlasti, a ovakvi projekti direktno olakšavaju svakodnevnicu oboljelih od dijabetesa. Odgovor na dostavljenu aplikaciju  očekujemo u narednih nekoliko dana obzirom da bi aktivnosti trebale početi već krajem ovog mjeseca i završiti krajem decembra“, istakao je Čičak.

Muamer Čičak

Ne možemo govoriti o tačnom broju oboljelih od dijabetesa u ZDK jer zvanični registar još ne postoji, ali mi u Savezu pretpostavljamo da ih ima oko 30 000. Udruženje  građana za borbu protiv šećerne bolesti Grada Zenica evidentira oko 3000 članova – kaže Ibrahim Delibašić, predsjednik Saveza Udruženja dijabetičara ZDK i dodaje da se povodom Svjetskog dana protiv šećerne bolesti, 14. novembra, kao i svake godine priprema specijalni program i aktivnosti koje će se realizovati u Zenici i ostalim općinama ZDK.  (Zijada Ramić)