Koliko je osoba ušlo u BiH prije otvaranja granica za strance, a koliko nakon te odluke

Kako je za portal Klix.ba kazala glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican, stranci u našu državu mogu ući uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati i ta odluka je donesena u skladu sa Zakonom o strancima.

Odluka o prelasku stranaca preko bh. granice se počela primjenjivati od 12. septembra, a Vican je dodala da je od tada u BiH ušlo manje stranaca poredeći s mjesecom ranije dakle augustom.

“Od 12. augusta do 12. septembra prilikom prelaska državne granice BiH evidentirano je 727.743 stranaca na ulazu u BiH. S druge strane, u periodu nakon donošenja gore spomenute odluke od 12. septembra do 12. oktobra u BiH je ušlo 583.718 stranaca. Iz ovih podataka je vidljivo da je nakon donošenja odluke u odnosu na isti period prije nje smanjen promet stranaca preko državne granice BiH za 144.025 ili 19,79 posto”, navela je Vican.

Vican je kazala da je zaključno s 15.10. od donošenja odluke evidentirano ukupno 635.073 stranaca na granici što je za 51.355 osoba više u odnosu na podatke od tri dana ranije.

“Od stranaca koji su u navedenom periodu ušli u BiH u najvećoj mjeri su građani iz regije. Tako je u našu državu ušlo 412.379 državljana Hrvatske, 173.910 državljana Srbije i 17.967 državljana Crne Gore”, zaključila je Vican.

Podsjećamo, zbog epidemiološke situacije u BiH je bila donesena odluka da granice budu zatvorene za turiste iz stranih zemalja, osim za posjetioce iz susjednih zemalja.

Međutim, uprkos otvaranju granica za strane državljane od septembra, turisti nisu u velikom broju odlučili posjetiti našu državu, te upravo podaci pokazuju da je njihov broj poprilično manji u odnosu na samo mjesec ranije.

Također, postoji mogućnost da su Srbi, Hrvati i Crnogorci koji se također smatraju strancima, a za koje nisu bile zatvorene granice, u većem broju dolazili u našu državu u augustu zbog odmora pa je iz tog razloga taj broj ulazaka veći nego kada su granice otvorene.