Limun – najbolji saveznik zdravlja i vitke linije

FOTO: ljepotaizdravlje.ba

Iako svi znamo da je voće zdravo za naš organizam, vrlo često ga zaboravimo kupiti, pojesti, izmiksati… Ali hladni dani nas upozoravaju da je krajnje vrijeme da voće stavite uvrstite u svoje jelovnike već danas, a posebno ono sa dosta C vitamina, kao što je limun.

Pun je vitamina C (antioksidans, poboljšava imunitet), vitamina B (obnavlja energiju), riboflavina (obnavlja tkivo, utječe na rast i razvoj), minerala kao što su kalcij i magnezij i vaš je najbolji saveznik tokom dana.

POMAŽE JETRI DA ELIMINIRA TOKSINE

Jetra je zadužena za sintezu proteina, detoksikaciju i proizvodnju svih bioloških hemikalija koje pomažu tijelu da ispravno probavlja. Limunada pomaže jetri da ove funkcije obavlja još efikasnije. Budući da je limun diuretik, on također povećava mokrenje što pomaže u čišćenju organizma.

JEFTIN LIJEK ZA PODMLAĐIVANJE

Limun pomaže pri sprječavanju nastanka bora i osvježava lice. Vaša koža ne može izgledati zdravo ako vaše tijelo skladišti previše toksina. Limun također sadrži citrusne kiseline koje vam pomažu da se izborite s aknama.

DOBAR JE ZA GUBLJENJE KILOGRAMA

Jetra usporava metabolizam kada je puna toksina i otpada što vodi do debljanja. Limun pomaže jetri da eliminira sve te toksine i pomaže da se brže sagorijevaju masti. Najbolje djeluje kada se kombinira sa zdravom hranom i vježbama.

OSLOBAĐA DISAJNE PUTEVE I OSVJEŽAVA DAH

Limunada pomaže da se riješite plućnih infekcija i kašlja. Vjeruje se da pomaže ljudima s astmom i alergijama. Limun također osvježava dah i pomaže kod zubobolje i gingivitisa, ali također pazite s unosom jer previše kiseline može da ošteti želudac.

 

ljepotaizdravlje.ba