BZK Preporod Zenica: održan koncert “Akšam mrače”

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ bila je organizator noći sevdaha „Akšam mrače“. Program su na ljetnoj sceni ovog udruženja izveli hor Kasiopeja i Anantango, a pod dirigentskom palicom Aldine Aganović.

Naš cilj je da preporodimo Preporod i zaista se trudimo da to učinimo sa svim aktivnostima koje smo realizovali u 2020. godini. Pandemija koja je utjecala na sve, utjecala je i na rad Preporoda, ali mi nismo odustali od svih zacrtanih aktivnosti, radili smo u skladu sa higijensko-epidemiološkim standardima. Ovaj događaj je iz kaledara redovnih aktivnosti, ali nastojimo i sve sugestije koje dobijemo od ljudi da pretočimo u djelo. Preporod jeste institucija Bošnjaka u Gradu Zenici, Preporod nikada nije stao pa neće stati ni u periodu pandemije”, kazao je Mirza Husetić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Zenica, čijim je dolaskom na poziciju predsjednika ovo udruženje značajno povećalo svoj utjecaj na širu javnost.

Mirza Husetić, predsjednik BZK Preporod Zenica

Dirigentica Aldina Aganović kaže da je nakon dugo vremena došlo do saradnje između Preporoda, hora Kasiopeja i Anantanga.

Radimo sevdah koji smo već premijerno svirali prije dvije sedmice u Kaknju, ali eto Preporod je predložio da se večeras manifestacija zove „Akšam mrače“. Radi se o 12 sevdalinki koje su obilježile zadnjih 100 godina u BiH. Žao mi je zbog uvjeta jer ne može prisustvovati veliki broj ljudi, ali hvala vama medijima koji ste došli da prezentujete širem auditorijumu ovo što radimo“, kaže Aganović.

Aldina Aganović, dirigentica

Zaista, prava je šteta što zbog mjera prevencije širenja korona virusa nije moglo prisustvovati više publike, jer su se izvođači potrudili da naprave izuzetno zanimljiv program. (Nedžad G.)