FOTO: Održani 4. tamburaški susreti „Tamburica ze-FEST 2020“

„Tamburica ze-FEST 2020“ naziv je manifestacije koju je i ove godine organizovalo Gradsko umjetničko društvo „Filigran“ Zenica.

Ovogodišnji tamburaški susreti su četvrti po redu a i pored trenutne epidemiološke situacije, okupili su četiri tamburaška ansambla.

“Cilj ove manifestacije i festivala jeste da se održi tamburica koja ima tradiciju u Zenici odavno. Iako je trenutno sve suženo, na ovaj način pokušavamo da animiramo tamburicu i muziciranje, pa je i ovaj festival svrha da se promoviše tamburaško muziciranje”, kazao nam je Melih Karan, predsjednik GUD “Filigran” Zenica.

„Vareški tamburaši“, „Fojnički tamburaši“, „Kreševski tamburaši“, te „Zeničke meraklije“ bili su učesnici ovogodišnjih 4. tamburaških susreta, a poseban gost noći bio je fra Mirko Majdandžić, bosanski franjevac, gvardijan u fojničkom samostanu i zaljubljenik u tamburicu.

“Ako mi nešto zajedno budemo pravili, udružimo snage, ne postoji virus koji nas može poremetiti, ne postoji manjak ljudi, nego trebamo napraviti nešto zajednički lijepo. Srce mi je puno, jer smo došli da se zabavimo, družimo s ljudima, te im priredimo lijepe trenutke. Ne postoji vrijeme koje je loše, postoji vrijeme onako kako ga ljudi ispune ili lošim ili dobrim”, rekao je fra Mirko Majdandžić, bosanski franjevac.

 Zeničani su proteklu noć u prelijepom ambijentu Starog pozorišta mogli uživati uz brojne interpretacije, poštujući sve epidemiološke mjere, a voditelj noći bio je Enver Šadinlija.