Pokrenuta tri nova studijska programa na Univerzitetu u Zenici

FOTO: Radio Sarajevo

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport donijeta je odluka o pokretanju tri nova studijska programa na Univerzitetu u Zenici (UNZE).

Radi se o dva dodiplomska programa i to Inženjerstvo zaštite okoliša i Zaštita na radu i Zaštita od požara na Metalurško-tehnološkom fakultetu te doktorski studij Lingivstike na Filozofskom fakultetu u Zenici.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da je ovo novi iskorak Univerziteta u Zenici na kojem je unazad godinu dana pokrenuto sedam novih studijskih odsjeka.

“Posebno je dobro to što smo odobrili tri doktorska studija i na ovaj način mi zaokružujemo tzv. triciklični sistem visokog obrazovanja. To je i preporuka komisije koja je radila reakreditaciju, jer bi se svi studijski programi trebali na taj način da koncipiraju, odnosno zaokruži sistem u okviru svih naučnih oblasti koje pokriva naš univerzitet”, rekao je ministar Kozlić.

On je dodao da postoji potreba za pokretanje nova tri studijska programa, te da UNZE na ovaj način prati potrebe tržišta rada.

“Bez obzira što u okruženju imate sličnih studijskih programa, smatram da na UNZE postoji znatno veći kvalitet obrazovanja nego na nekim privatnim fakultetima, tako da mislim da ćemo se nametnuti kvalitetom na tržištu”, rekao je ministar Kozlić.