U srijedu počinje Međunarodni atletski miting “Zenica 2020”

FOTO: Zenicainfo.ba

Zbog epidemiološke situacije u regionu i BiH više puta je pomjeran termin održavanja Međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2020”.

U atletskom klubu “Zenica” uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i bez prisustva publike zakazali su 11. izdanje Atletskog mitinga za 7. oktobar. Kako su najavili iz organizacionog odbora nastupit će oko 130 atletičara i atletičarki iz BiH, Srbije, Rumunije, Crne Gore i još nekih zemalja regiona. Takmičenja će se održati u osam muških i šest ženskih disciplina, uz revijalni nastup mladih zeničkih atletičara na 200 i 300 metara, trka u kolicima, a nastupit će i predškolski uzrast na 80 metara.

Na listi učesnika su i najbolji zenički i bh. atletičari: Abedin Mujezinović, Mesud Pezer, Dejan Mileusnić, Maid Redžić, Sedin Heco, Mediha Salkić i drugi.

“Ove godine u atletici smo uspjeli održati samo dvije Balkanijade. Uz nastojanje svih ljudi iz atletike uspjeli smo se organizovati za 7. oktobar i pripremiti Miting. Kraj je sezone norme  se ne priznaju do 1. decembra, a većina atletičara koji su trebali da dođu su na odmoru ili nisu trenirali. Jedna dobra stvar je da ćemo vidjeti naše najbolje atletičare iz BiH i mlađe atletičare koji dolaze i koji će naslijediti perjanice bh. atletike“, izjavio je Elvir Krehmić, menadžer mitinga.

Što se tiče inostranstva organizator je limitiran sa avionskim prevozom. Najviše će biti učesnika iz regiona, te ipak očekuje dolazak atletičarki iz Srbije, i to Bibić i Gradaščević, kao i iz Rumunije odakle stiže Firfirica i još neki drugi.

“Miting će se odvijati u specifičnim okolnostima zbog pandemije Covid-19 i neće biti publike, no ipak smo se potrudili da to bude kvalitetna sportska manifestacija na kakvu smo navikli ljubitelje atletike u Zenici. Pored umanjenog budžeta očekujemo kvalitetnu atletiku”, najavio je Aziz Kevelj, direktor mitinga.

 

Mirsad Pripoljac