Hitna nabavka vakcina i markica za obilježavanje stoke

Nedžad Bico

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je uputilo zahtjev Uredu za veterinarstvo BiH za hitnu nabavku vakcina i markica za obilježavanje stoke.

Kako tvrde iz nejasnih razloga: “ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku, pa nam stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama, što za posljedicu može imati obustavu izvoza mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla van BiH”, kažu iz Udruženja.

“Posebno brine što vakcina i markica nedostaje u trenutku kad na bh. tržištu postoje ogromni viškovi mesa. Svako ugrožavanje izvoza bilo bi u ovoj situaciji katastrofalno za sve poljoprivredne proizvođače. Ukoliko se ovce ne vakcinišu prijeti opasnost da se bolest među životinjama proširi, a bili smo na dobrom putu da se bruceloza suzbije”, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Iz Ureda za veterinarstvo tvrde kako su projekt vakcinisanja realizovali u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH te da zbog ozbiljnosti situacije zbog pandemije nisu nastavili sa projektom, ali da je raspisan tender za nabavku vakcina za period od naredne dvije godine.

Isporuka prvog dijela vakcina i ušnih markica očekuje se u prvom kvartalu 2021. godine, saopćili su nam iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

 

Belinda Dorić