U Gradskoj upravi Zenica potpisani ugovori sa 12 boračkih organizacija

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj upravi Zenica potpisani su danas ugovori sa 12 boračkih organizacija čiji će projekti biti finansirani sredstvima iz budžeta Grada Zenice. Riječ je o novom modelu finansiranja boračkih udruženja.

“Od ukupno 1.440 boračkih udruženja u Federaciji teško je znati koja su temeljna i koja treba da predstavljaju tu populaciju, koja nije u nadležnosti gradova i općina”, izjavio je danas gradonačelnik Fuad Kasumović, napominjući da Grad Zenica, ipak, želi finansirati rad tih udruženja.

“Prvi smo u državi ukinuli finansiranje stranačkih boračkih organizacija u smislu da se svaki mjesec izdvajaju sredstva za njihov rad. Mi smo se odlučili za drugi metod – finansiranje projekata tih organizacija. Danas je odobreno dvadesetak projekata u vrijednosti od 65.000 KM i vidim da su boračka udruženja zadovoljna. Pošto niko ne zna reći koja su od 1.440 udruženja temeljna koristim ovu priliku i pozivam nadležne u Federaciji da donesu propise koji će odrediti koja su to temeljna boračka udruženja. Do tada će Grad Zenica njihov rad finansirati po projektima”, kazao je Kasumović.

Da je zakon koji će odrediti organizacije kao predstavnike boračke populacije za obje komponente godinama u proceduri podsjeća i predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja Zenica, Alija Redžić.

“Malo je zbunjujuće to što na zakon koji je u parlamentarnoj proceduri čekamo već četiri-pet godina. Trenutno je akt, koji će odrediti koja udruženja će biti predstavnici boračkih populacija u obje komponente (Armija BiH i HVO) u proceduri Predstavničkog doma i čekamo da ga usvoji Dom naroda Parlamenta Federacije”, napominje Redžić.

On smatra da su u ovoj godini sva zenička boračka udruženja koja su trebala dobiti sredstva, ista i dobila i da mogu biti zadovoljni.

Današnjim potpisivanjem ugovora sredstva u iznosu od 500 do 5.000 maraka dobilo je 12 boračkih udruženja za dvadesetak projekata iz prioritetnih oblasti kulture, sporta i historije.

Riječ je o kvalitetnim i zanimljivim projektima koji treba da budu implementirani do kraja godine.

Alma Huskić