ZENICA: Certifikacijski mehanizam za Eko škole

FOTO: Zenicainfo.ba

Centar za promociju civilnog društva danas je u prostorijama Eko foruma Zenica predstavio Certifikacijski mehanizam Eko škola u Bosni i Hercegovini i mogućunosti uključivanja i podrške osnovnim i srednjim školama u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

“Škole u BiH bit će u prilici da u okviru projekta ‘Misli o prirodi!’, ispunjavajući određene uslove, dobiju certifikat Eko škole”, ukazala je Sabina Jukan, savjetnica za zaštitu okoliša na ovom projektu u Centru za promociju civilnog društva.

Sabina Jukan

Osnovni cilj projekta je povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Između ostalog, projektom je planirano uključenje 36 osnovnih i srednjih škola iz BiH, koje će biti izabrane putem javnog poziva.

Predsjednik Aktiva direktora Osnovnih škola u Zenici Amir Zukić ističe, da osnovne škole daju veliki značaj razvoju ekološke svijesti učenika.

“Kontinuiramo radimo tokom školske godine realizujući razne aktivnosti i imamo puno uspjeha, a kroz ovaj projekt otvara se mogućnost da se ekološka svijest podigne na još veći nivo”, cijeni Zukić.

„Misli o prirodi!“ je trogodišnji projekat koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski ga podržava Vlada Švedske u iznosu od tri miliona maraka.

 

Šerif Babić