Svjetski dan bez automobila: Promocija alternativnog prevoza i pješačenja

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra.

Prilika je to da se ukaže na potrebu zaštite okoliša, ali i ljudskog zdravlja, promocijom alternativnog prevoza i pješačenja, odnosno zdravih stilova života.

„Grad Zenica počeo je prilagođavati gradski saobraćaj alternativnim vidovima prevoza obilježavanjem biciklističkih staza, uvođenjem sistema za iznajmljivanje bicikala i izgradnjom stalaka za bicikle, ali je automobila još uvijek previše, nedostaje parking prostora, javni prevoz je loš i opterećen političkim problemima, tako da ima puno prostora za poboljšanja“, ukazuje uz Dan bez automobila Udruženje Eko forum.

Iz Eko foruma poručuju da je Grad Zenica mogao bolje organizovati saobraćaj, kako pokretni, tako i stacionarni.

„Jedno od isprobanih rješenja je uvođenje jednosmjernog saobraćaja na nedovoljno široke gradske ulice, kako bi se biciklističke staze izmjestile sa pretijesnih trotoara, napravio prostor za parkiranje automobila i zaštitili pješaci“, predlažu iz Eko foruma.

U međuvremenu, broj registrovanih automobila u stalnom je porastu. U 2019. godini, u BiH je registrovano 1.175.731 putničko vozilo, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 111.601 vozila ili 10,49 posto. Zeničko-dobojski je treći kanton u Federaciji po broju vozila u saobraćaju. Prošle godine, na cestama u Zeničko-dobojsakom kantonu kretalo se 69.307 putničkih automobila i njihov broj je u odnosu na godinu ranije porastao za blizu deset posto.

 

Sanja Stević