Premijera predstave “Šta glumci i glumice žele” planirana za oktobar

“Šta glumci i glumice žele”, radni je naslov nove predstave Bosanskog narodnog pozorišta na kojoj njihova kućna rediteljka Lajla Kaikčija sa šest glumaca aktivno radi. Premijera je predviđena za drugu polovinu oktobra.

“Predstava je i eksperimentalna i istraživačka i njome želimo preispitati glumački posao na sceni i izvan nje, još preciznije glumački unutarnji svijet i njegovu korelaciju sa vanjskim“, ističe rediteljka Lajla Kaikčija i dodaje da njome žele odgovoriti na pitanje zbog čega rade ovaj posao i šta je njegov smisao.

Ističu da je format predstave složen. “Predstava je zamišljena da bude fragmentarna, te skupljamo komadiće glumačkih dokumentarističkih priča, njihovih ličnih želja, interesovanja i problema koji ih u ovom trenutku provociraju. Komponujemo to sa dijelovima umjetničkih djela koje sami odaberu od dramskih tekstova, preko poezije i muzike do plesa i scenskog pokreta“, objašnjava rediteljka predstave.

Konačni tekst se još uobličava i u tome važnu ulogu ima dramaturginja Emina Omerović koja od razuđenih fragmenata treba da dobije konačnu dramsku cjelinu.

“Ovo je jedan istraživački projekat koji je iznimno uzbudljiv. Važno je da smo otvoreni i da osluškujemo jedni druge. Na toj osnovi i selektiramo materijal i ne pravimo nikakve konstrukcije unaprijed“, objašnjava Emina Omerović.

Lajla i Emina kažu kako je zamisao da dobiju aktivnu i atraktivnu predstavu brzog tempa koja će motivisati glumce i zaokupiti pažnju publike. U glumačkoj podjeli su Lana Delić, Selma Mehanović, Anđela Ilić, Nusmir Muharemović, Enes Salković i Zlatan Školjić.

Premijera je, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, planirana za drugu polovinu oktobra i njome će biti ozvaničen početak nove sezone Bosanskog narodnog pozorišta.

 

Danko Travar