Od ponedjeljka raspodjela donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

“Direktori ustanova i kantonalni ministri znaju kakvo je stanje s testovima na koronavirus u Federaciji BiH”, izjavio je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH.

Dodao je da se u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu radi najviše testiranja, jer su najmnogoljudniji.

“U KS imaju dovoljno rezervi, dok je u Tuzli u toku tender javne nabavke za testove. Međutim, znate kako kod nas idu te tenderske procedure, mogu trajati mjesecima, i to je problem koji nije vezan za nestašicu testova, već za proceduru.”, kaže Latifović.

Donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za našu zemlju, u kojoj je i 100.000 testova, već dva i po mjeseca stoji na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ali Ministarstvo civilnih poslova završilo je proceduru i raspodjela će početi uskoro. Predložen je i raspored preuzimanja.

“Republika Srpska bi svoj dio donacije trebala preuzeti u ponedjeljak ujutro, iz Distrikta Brčko čekamo da se očituju mogu li doći po svoj dio u utorak. Nadležni iz Kantona će donaciju preuzeti u ime FBiH. Najvjerovatnije da će od srijede pa narednih pet dana dolaziti iz po dva kantona dnevno.”, rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova, prenosi Dnevni avaz.