Očišćeni najugroženiji dijelovi korita rijeke Kočeve i Čajdraškog potoka

Grad Zenica intenzivno provodi aktivnosti na uređenju obala i korita vodotoka II kategorije kako bi se osigurao nesmetan protok i spriječilo eventualno nastajanje šteta na imovini ljudi i putnoj infrastrukturi.

S tim ciljem sa preduzećem “ALMY” d.o.o. Zenica je potpisan Okvirni sporazum o sukcesivnom uređenju obala i korita vodotoka II kategorije na području grada Zenica.

Realizacija Sporazuma je već počela, a u okviru prve faze čišćenja i uređenja korita završeni su radovi u koritu rijeke Kočeve na sljedećim dionicama (Lokvine – Luke, područje ispod kružnog toka Studenac i ušće rijeke Kočeve u rijeku Bosnu), te korito u Čajdraškom potoku.

U toku su radovi uređenja korita u potoku Janjac.

Nakon završetka prve faze, nastavit će se radovi na čišćenju i uređenju korita u slivu Babine rijeke, Bistričke i Orahovičke rijeke.

Radovi podrazumijevaju čišćenje korita, ugradnju krupnog kamenog nabačaja radi zaštite obala, čišćenje propusta na vodotocima, kao i druge radove koji spadaju u radove tekućeg održavanja vodotoka II kategorije.

Vrijednost radova koji su izvedeni u prvoj fazi iznosi cca 15.000,00 KM, dok je ukupna vrijednost svih radova koji će biti izvedeni u okviru Sporazuma 138.009,60 KM.