Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka obilježava Zlatni septembar

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka 01. septembra počelo je  aktivnosti obilježavanja  Zlatnog  septembra.

Te večeri osvijetljene su važne građevine  u Sarajevu, Mostaru , Tuzli, Bihaću. Planirano je bilo u Zenici osvijetliti Jalijski i Bilinopoljski most ali, kako kažu iz Udruženja zbog tehničkih poteškoća to nije učinjeno. Svakog septembra želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice, poručuju iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka…..

Kako je za RTV Zenica rekla, Atifa Buldić-Bešić, PR Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka,  ovih mjesec dana, podrška djeci oboljeloj i liječenoj od raka, će se nastojati  podići na još višu razinu. Zlatni septembar  mjesec je podizanja svijesti o poteškoćama sa kojima se susreću oboljela djeca, njihovoj borbi protiv ove bolesti.

Cilj je podići svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. „Želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku“ naglašavaju iz Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Kako kaže Buldić-Bešić registar oboljele djece  u BiH još uvijek ne postoji te se i oni o broju liječenih i novooboljelih  informišu prema podacima iz kliničkih centara u Sarajevu i Tuzli.

„U FBiH na godišnjem nivou od karcinoma oboli oko 60 djece. Na nivou BiH, prema podacima iz Banja Luke  broj se povećava na oko 100“, kaže Buldić-Bešić,  dodajući  da je ipak  pozitivan podatak  da se pri liječenju prate svjetski metodi,  te je izraženo procentualno nivo izlječenja oko 80%. Između 80% i 85% je izliječene djece od leukemije, a od limfoma oko 90%.

Posljednjih godina primjećen je blagi porast oboljele djece , kaže Buldić-Bešić, ali nadu daje medicinski i dijagnostički napredak. „Danas je mnogo lakše dijagnosticirati maligno oboljenje nego prije 30-tak godina. Tada je izlječenje leukemije bilo 20% ili 30%. Danas imamo mogućnost mnogo prije dijagnosticirati oboljenje i početi tretman što odmah olakšava i povećava mogućnost za izlječenje  i oporavak“, istakla je za RTV Zenica, Atifa Buldić-Bešić, PR Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Na Trgu Alije Izetbegovića, 19. septembra, u okviru aktivnosti kampanje Zlatni septembar, Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, zeničanima će omogućiti  podršku oboljeloj djeci u BiH.  (Zijada R.)