Gradsko pravobranilaštvo Zenica: Dug Elektroprivrede BiH je oko 3 miliona KM

Rješenjem Općinskog suda blokiran je račun Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica po osnovu duga za naknadu za korištenje gradskog građevinskog zemljišta-KGZ, zbog čega je došla u pitanje isplata toplog obroka, planirana do kraja ove sedmice.

Armela Beganović, gradska pravobraniteljica, ističe da je ukupan dug Rudnika, odnosno Elektroprivrede BiH po osnovu naknade za KGZ oko 3 miliona maraka i to za period prije nego je Ustavni sud proglasio naplatu naknade za KGZ neustavnom kategorijom.

-U Općinskom sudu Zenica protiv Rudnika vodi se 5 predmeta po ovom pitanju. Grad je u ranijem periodu potpisivao Sporazume, kojih se Rudnik nije pridržavao, ukazuje Beganović, podsjetivši da Gradsko pravobranilaštvo mora da štiti imovinu, odnosno obaveza da se ova naknada naplati.

-Tim prije, kako ističe, jer je Elektroprivreda BiH u protekle 3 godine ostvarila dobit u iznosu od preko 70 miliona maraka.

Direktor Rudnika Zenica u ostavci, Edin Pašić je potvrdio da je blokada računa nastupila početkom ove sedmice.

„Još nemamo odgovor na poziv za sastanak sa nadležnima iz Gradske uprave“, kazao je direktor Pašić koji je ipak optimista da bi se trenutna nezavidna situacija mogla pozitivno razriješiti.

-U suprotnom, upitna je isplata toplog obrka i plata za oko 1.350 zaposlenih, a nije isključeno ni novo iskazivanje nezadovoljstvo rudara kroz obustavu rada.(Šerif B.)