Na zeničkom birou u julu registrovano 19.256 nezaposlenih osoba

U julu ove godine u odnosu na isti mjesec 2019. godine u Zenici je registrovano 606 nezaposlenih osoba više. Broj nezaposlenih osoba registrovanih na zeničkom birou rada za mjesec juli je 19.256, a u istom mjesecu 2019. godine taj je broj bio 18.650.

Zaključno sa 31. julom, na evidenciji zeničkog biroa rada je 19.256 neposlenih osoba i za nekoliko procenata ih je više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najviše je nekvalifikovanih radnika, 4.973, ali i značajan broj osoba sa visokom stručnom spremom, u tom mjesecu 1.380. Od ukupnog broja prijavljenih, oko 60 posto su žene.

Krajem maja i početkom juna zabilježena je stabilizacija broja nezaposlenih, u odnosu na period od proglašenja pandemije korona virusa, ali je njen uticaj već i u pogledu prijava na biro rada, evidentan.

Za više 50 posto smanjen je broj zahtjeva poslodavaca za kadrovima.

“Pandemija koronavirusa nije ugrozila realizaciju programa koje realizuje zenički biro rada”, kazao nam je šef Biroa rada u Zenici, Saudin Burić.

Aktuelni programi koji su po javnom pozivu za zapošljavanje raspisani krajem febrzara kompletirani su, a ugovori o zasnivanju radnog odnosa potpisani, istina nakon niza pomjeranja rokova. Šef zeničkog Biroa rada, Saudin Burić, najavio je novi novi javni poziv, koji će biti raspisan uskoro.(S.S.)