Zenička „Ježeva kućica“ večeras u Mostaru

Predstava u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići večeras, 19. augusta u 20 sati gostuje u Mostaru u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“.

Manifestacija „Mostarsko ljeto“ je počela 17. jula i trajat će do 22. augusta u organizaciji pet mostarskih kulturnih institucija: Centra za kulturu Mostar, Narodnog pozorišta Mostar, Muzeja Hercegovine Mostar, Narodne biblioteka Mostar i Pozorišta lutaka u Mostaru.

Predstava je nastala prema tekstu bosanskohercegovačkog autora Branka Ćopića i u režiji Miroljuba Mijatovića. Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.