Objavljena autobiografska knjiga Sretka Radišića „Jedan život u dva vremena“

Autobiografska knjiga Sretka Radišića, „Jedan život u dva vremena“ nedavno je izašla iz štampe.

Autora zeničani prepoznaju na prvom mjestu kao političara ali i inženjera mašinstva i osnivača Srpskog građanskog vijeća u Zenici u najtežima ratnim godinama. Knjiga Sretka Radišića zanimljivo je i vrijedno svjedočanstvo života čovjeka koji je u politiku ušao u prijeratnim godinama i ostao u njoj u ratu i poslijeratnim godinama. Kao komunista i socijaldemokrata participirao je u radu Općine, Kantona i parlamenta Federacije BiH dugi niz godina.

„Od kada sam kao student mašinstva iz Kiseljaka, 1973 godine došao u Zenicu znao sam da želim ostati ovdje“, kaže Radišić. I ostao je. U lijepim i teškim godinama. Koliko je zadovoljan svojom ulogom u onim teškim godinama? „Zadovoljan sam jednom osobinom a to je da sam se maksimalno zalagao, da sam dao sve od sebe u okviru svojih mogućnosti, nisam iznevjerio povjerenje koje mi je dato ni ovaj grad i građane“, kaže Radišić. U teškim godinama rata u Zenici je utemeljio Srpsko građansko vijeće. “Volio bih, kaže on, da smo postigli više ali neki procesi su bili jači od nas“.

Sretko Radišić

Njegova knjiga uzbudljivo je štivo koje donosi obilje informacija o turbulentnim godinama istorije Zenice a u kojima je autor bio aktivan učesnik. “Ovu sam knjigu realizovao kako sam zamislio. Nisam književnik i možda knjiga nema velike književne domete ali zadovoljan sam što sam to za života napravio. Hoće li to neko upotrijebiti i vidjeti ostavimo objektivnom sudu vremena“, poruka je Sretka Radišića.  Knjigu „Jedan život u dva vremena“, Sretko Radišić posvetio je svom unuku Davidu u želji da on nikada u životu ne prođe iskušenje rata. Promociju planira za septembar.(Danko T.)