Evropska unija donirala još dva respiratora KB Zenica

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji, Johann Sattler, uručio je danas Kantonalnoj bolnici Zenica dva respiratora, čiju je nabavku finansirala Evropska unija.

Primopredaja je obavljena na platou ispred Odjela za infektivne bolesti, u prisustvu premijera ZDK, Mirze Ganića, kantonalnog ministra zdravstva dr. Adnan Jupića, kao i direktora Bolnice u Zenici, prim. dr. Rasima Skomorca.

Drago mi je da sam danas u Zenici i mogu reći da je EU vaš najlojalniji partner, što smo pokazali i tokom poplava, a evo i sada za vrijeme pandemije COVID-19“, istakao je danas, Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u našoj zemlji.

Ovi respiratori dio su opreme i ukupne pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini, namijenjene za borbu protiv korona virusa u vrijednosti od 7 miliona eura, a samo za ZDK dosad smo donirali opremu u vrijednosti od preko 300.000 eura, a danas sa zadovoljstvom uručujemo još dva savremena respiratora Kantonalnoj bolnici u Zenici“, rekao je.

„Tokom dana imao sam priliku sastati se i sa premijerom ZDK, pored teme o COVID-u 19 razgovarali smo i o projektima EU na prostoru kantona , kao što je gradnja koridora Vc, ali i o projektima zaštite okoliša, a zbog čega sam i naglasio potrebu snažnijeg angažmana u oblasti ekologije“, naglasio je Sattler. (Vesna Jovanović)