Do sada dvoje novinara oboljelo od korona virusa u BiH. Potrebna veća zaštita medijskih radnika

Novinari su u svakom momentu, obavljajući svoje radne zadatke, a to je pravovremeno izvještavanje javnosti, na prvim linijama. Tako je i za vrijeme pandemije korona virusa.

Iz Udruženja BH Novinari apeluju: zaštitite novinare! Do sada je test na koronu obavilo desetak medijskih radnika, a pozitivno je, bar po zvaničnoj statistici, bilo dvoje, novinar iz Banjaluke i novinarka iz Kaknja.

Dženita Kurešepi, novinarka kakanjske IC televizije, smještena je prošle sedmice u izolatorij Kantonalne bolnice, zbog infekcije korona virusom. Virus je, kaže, vjerovatno pokupila na terenu. A gdje, to Dženita ne zna, među njenim kontaktima, niko nije pokazivao znakove zaraze.

Možda što radim taj posao i svaki dan radimo izvještaje o tome, bila sam svjesna da je to. Čuvala sam se, ali ne znam kako sam virus „zakačila“. Vjerovatno ni taj koji mi je prenio virus nije svjestan da je pozitivan, jer vjerovatno nema simptome. Odgovornost zbog toga što se mi toliko krećemo, imamo ne samo prema sebi, nego za druge kojima smo mogli prenijeti virus, kao i za naše porodice“, kaže Dženita.

Novinari su i tokom pandemije korona virusa na prvim linijama, nastojeći pravovremeno donijeti važne i svježe informacije javnosti. To znači da su sve vrijeme direktno izloženi mogućnosti da se i sami zaraze.

Udruženje BH Novinari je tokom pandemije izazvane korona virusom radilo na pomoći novinarima. To se prvenstveno ogledalo kroz podjelu zaštitnih maski, koje su besplatno dodijeljene od nekoliko kompanija iz naše zemlje, ali i otvaranjem internet linije za internet psihološku pomoć novinarima. Bilo bi dobro kada bi se inicirao zahtjev, recimo prema Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, da se novinarima omogući besplatno testiranje na koronavirus“, kaže potpredsjednica Udruženja BH Novinari, Velida Kulenović.

Ono na čemu treba insistirati, s obzirom na veliki novac koji je tokom pandemije uložen u zdravstveni sistem i prevenciju širenja virusa, jeste nabavka zaštitne opreme za novinare i češća dezinfekcija radnih prostorija u medijskim kolektivima“, mišljenja je generalni sekretar Udruženja BH Novinari, Borka Rudić.

Svakom zahtjevu novinara za testiranjem, nakon što su u radu došli u kontakt sa zaraženim osobama ili imaju simptome, do sada je udovoljeno. Zdravstveni sistem, međutim, i sam ima problema s nabavkom zaštitne opreme. Zato i za sada, preporuka kao i svima…

Zadnjih šest mjeseci nisam se ni ja testirao, jer nije za to bilo indikacija. U onom momentu kad budu postojale indikacije kod mene ili bilo koga od vas, sigurnosno ćemo vi ili ja biti testirani“, ističe predsjednik Kriznog zdravstvenog štaba i ministar zdravstva ZDK, dr. Adnan Jupić.

Potreban je maksimalan oprez, održavanje distance, nošenje maske, dezinfekcija odjeće i ruku. To preporučujem svima, pa i novinarima“, kaže infektorolog, dr. Ednan Drljević.

Od početka pandemije koronavirusa, dva se su novinara, barem po zvaničnim informacijama, liječila od infekcije korona virusom, jedan iz Banjaluke i drugi iz Kaknja. Jedan se izliječio, a Dženita čeka na otpusnicu sa Infektivnog odjela zeničke bolnice. Kolegama svakodnevno piše, putem svog Facebook profila. (Sanja Stević)