Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet realizuje akciju Kurban 2020./1441.

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet realizuje akciju Kurban 2020./1441. U okviru ove akcije, kurbani će biti nabavljani u Bosni i Hercegovini, Saudijskoj Arabiji i Australiji, a po prvi put, Merhamet će organizovati klanje kurbana, u skladu sa islamskim propisima, u Meki.

U akciji Bosanski kurban, Merhamet će do 2. avgusta, nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika, čime se želi podržati domaća proizvodnja.

„Cilj je da omogućimo stanovništvu, koje ne može u vlastitoj režiji, da izvrši ovu vjersku dužnost da, a s druge strane, da ovim kurbanskim mesom obezbijedimo socijalno ugroženo stanovništvo koje očekuje našu pomoć“, ističe direktorica Regionalnog odbora Merhameta Zenica, Zijada Klico.

Merhamet će u okviru ove akcije obezbijediti meso za svojih 30-ak javnih kuhinja, u kojima se obezbjeđuju obroci za 8.000 socijalno ugroženih građana.

Donacija za domaći kurban iznosi 350 KM.

Akcija nabavke kurbana iz Meke i Australije, realizuje se u saradnji sa Merhametom Švedske i donacija je u tom sluaju 270 KM.  Na ovaj način, Merhamet pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima Afrike i Azije.(Sanja S.)