Zbog opstrukcija predsjedavajuće Gradskog vijeća kasni realizacija Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Vijećnici Gradskog vijeća Zenica su na 49. sjednici koja je održana 4. juna tekuće godine usvojili Program mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini na području Grada Zenica.

Programom mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini na području Grada Zenica podstiču se poljoprivredni proizvođači na proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za vlastite potrebe, kao i za potrebe tržišta, kako bi obezbijedili egzistenciju sebi, svojoj porodici ali i ostvarili dodatne prihode. Za ove namjene u Budžetu Grada za ovu godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 500.000,00 KM.

Program mjera obuhvaća podršku poljoprivrednoj proizvodnji i sufinansiranje kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Nažalost, zenički poljoprivrednici trenutno su taoci politike. Naime, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić ni mjesec dana nakon što su vijećnici dali podršku Programu mjera, još uvijek nije potpisala dokument, kako bi isti mogao biti realizovan, a sredstva operativna i na računima zeničkih poljoprivrednika.

“Nadamo se da će predsjedavajuća konačno svoju obavezu izvršiti i da ćemo konačno biti u prilici pomoći naše građane. Pravo na dobijanje poticaja u skladu s Programom mjera mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači koji imaju zemljište na području Grada Zenice ili graničnim općinama s Gradom Zenica, porodična poljoprivredna gazdinstva i fizička lica te lica koja blagovremeno podnesu zahtjev za poticaj s potrebnom dokumentacijom i ispune sve propisane kriterije”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U okviru biljne proizvodnje moguće je aplicirati za sredstva za proizvodnju jagodičastog voća, krmnog bilja te podizanje novih zasada voćnjaka. Kada je riječ o animalnoj proizvodnji sredstva se mogu dobiti za proizvodnju mlijeka, obnovu stada u ovčarstvu, pčelarstvo, kao i za proizvodnju pilećeg mesa i konzumnih jaja.

Refundacija troškova po osnovu doprinosa za registraciju srodne djelatnosti u poljoprivredi, proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede, sufinansiranje nabavke nove mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi, zatim podsticaj za proizvođače slatkovodne ribe su samo neke od vrsta podsticaja za koje je moguće aplicirati.

Zenica.ba