Zenica: Treći ciklus projekata energetske efikasnosti

Završava drugi ciklus projekata energetske efikasnosti koji zajedno finansiraju vlasnici etažnih stanova i Gradska uprava.

Soliter u MZ Sejmen na broju 12 u novom je ruhu, stanari su zadovoljni, a i njihove komšije iz susjednih zgrada planiraju se prijaviti na treći javni poziv za postavljanje termoizolacionih fasada i zamjenu azbestnih krovova otvoren do 10. jula. Ovaj put je predvidjeno i značajno više novca, pa će više kućnih savjeta moći realizirati projekat „utopljavanja“ njihovih zgrada.

Kada je objavljen prošlogodišnji javni poziv prvo su se  iz Kućnog savjeta konsultirali sa svim stanarima – vlasnicima 50 stanova u višespratnici na bulevaru Ezhera Eze Arnautovića na broju 12. Prema riječima predsjednika vrlo brzo su se dogovorili i krenuli u prikupljanje dokumentacije za apliciranje na javni poziv. Postavljanje termoizolacione fasade trajalo je 10 mjeseci i stanari su kažu bili stripljivi.

„Mi smo htjeli da napravimo jedan lijep ambijent za nas stanare, kao i za lokalnu azjendicu, a o svemu ostalom neka završnu riječ kaže struka. Stanari već osjećaju benefite: tokom toplijih dana u stanovima na južnoj strani je već osjetno ugodnije boraviti“, kazao nam je  Mirsad Softić, predsjednik kućnog savjeta.

Na prošla dva poziva projekte su dobili skoro svi kućni savjeti koji su aplicirali, pa je u ovom drugom krugu pet zgrada dobilo novu fasadu, a 12 nove krovove, koji su zamjenili stare azbestne. Prema riječima stručne saradnice Gradske uprave zadužene za realizaciju ovih projekata sugrađani se za tzv. utopljavanje zgrada odlučuju prije svega zbog značajno manje potrošnje električne energije zimi za zagrijavanje, ljeti za rashladjivanje svojih stanova.

„Mnogi stanari imaju problema i sa vlagom. Zbog toga su mnogi pravili grešku, koja je zapravo „NE“ u građevinarstvu, a to je da izolaciju u vidu stiropora postavljaju zbog vlage iz unutrašnje strane stana, zaboravljajući pri tome da je jedino, pravo i sistemsko rješenja termoizolacije raditi objekat u cjelini”, riječi su Jakutre Imširović, stručne saradnice za zaštitu životne sredine Grada Zenica.

Učešće stanara je 50 posto i isto toliko Gradske uprave. Prema riječima Imširović ove godine je izdvojeno 100 hiljada maraka više nego prošle za projekte energetske efikasnosti, a fasada višespratnice na bulveru je uz limarske radove koštala ukupno oko 110 000 KM.

„Naše komšije iz solitera do našeg se raspituju o uvjetima apliciranja i dinamici radova kako bi se i oni prijavili za postavljanje nove fasade“, dodaje Softić.

Sreli smo i 72-godišnjeg stanara Slavku Popovića, koji nam se pohvalio da u ovoj višespratnici stanuje već 40 godina. Kaže prezadovoljni su urađenim, poneko od komšija ima poneku zamjerku, ali generalno je, smatra, odličan potez kućnog savjeta bio da se odluče za ovaj projekat energetske efikasnosti.

Javni poziv za treći ciklus utopljavanja zgrada i zamjene azbestnih krovova otvoren je do 10. jula. (Alma Huskić)