Radio Zenica obilježava 51 godinu postojanja i rada

Na današnji dan prije 51 godinu počelo je emitovanje programa Radio Zenice.

Osnovana na inicijativu Skupštine općine Zenica, 20. juna 1969. godine otpočela je s radom prva radio stanica u gradu – Radio Zenica, jačine dva kilovata i dometa 100 kilometara u poluprečniku, koja je započela rad u okviru Novinsko-izdavačkog i propagandnog preduzeća „Naša riječ“ otada pod nazivom Novinsko, radio-difuzno i propagandno preduzeće „Naša riječ“.

Toga dana spikerica Vesna Princ u eter je izgovorila ove riječi:

„Ovdje Radio Zenica na talasnoj dužini 202 metra. Sada je tačno 15 sati i 30 minuta. Počinjemo naš današnji program. Pred mikrofonom je glavni i odgovorni urednik Milutin Krstić“.

Urednik se kratkom porukom obratio slušaocima kazavši da je glas spikerice najavio početak rada Radio Zenice i da Zeničani od tada svakog radnog dana od 15,30 do 18 sati mogu slušati program ovog radija.

U proteklim decenijama Radio Zenica je bila glavni izvor informisanja za široku slušalačku publiku,uvijek poštujući biće i duh multietničke sredine u kojoj je djelovala,kao i profesionalne postulate i standarde.

Iznjedrila je značajna i priznata novinarska imena koja su kasnije svoj radni angažman nastavila u najpoznatijim informativnim kućama u regionu i šire.

Danas je Radio Zenica regionalna javna radio stanica u okviru Javnog preduzeća RTv Zenica koja program emituje 24 sata dnevno, putem zemaljskih predajnika, kablovskih operatera i putem interneta. Jedna je od najstarijih radio stanice u Bosni i Hercegovini. (Šerif Babić)