VIDEO: Napadi na Sinana Gluhića i RTV Zenica se nastavljaju, pogledajte najnoviji primjer

Ne prestaju reakcije i prijetnje upućene novinaru RTV Zenica Sinanu Gluhiću zbog nedavih događaja u kojima je verbalno i fizički napadnut od strane visokopozicioniranih članova A-SDA Rame Isaka i Sulejmana Spahića.

Kolega Gluhić je od objave na svom Facebook profilu, u kojoj  je javno kritikovao Kantonalno ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline zbog nepoštivanja rokova na rekonstrukciji puta Zenica-Babino, izložen neviđenom progonu od strane članova i simpatizera A-SDA, koji se ogledaju u stalnom zastrašivanju, prijetnjama po život, ugrožavanju lične sigurnosti i konstatnim napadima na društvenim mrežama.

Posljednji drastičan primjer navedenog desio se krajem sedmice kada je za sada nepoznata osoba pod okriljem mraka, ne znajući da će njegov postupak biti zauvijek osvjedočen nadzornim kamerama, u želji da se dokaže svojim stranačkim nalogodavcima, uslikao gnusnu poruku ispred Direkcije RTV Zenica koja je brzo dospjela na društvene mreže, a među prvima je objavio Facebook nalog pod imenom Mirzet Gopi Mujanović.  Ovaj postupak za sada nepoznatog lica, koje je prijavljeno MUP-u ZDK prestavlja još jedan direktni pritisak i prijetnju upućenu kolegi Gluhiću, ali i svim novinarima RTV Zenica. U nastavku pogledajte video koji je proslijeđen MUP-u ZDK.

VIDEO: Ne prestaju napadi i pritisci na novinara Sinana Gluhića i RTV Zenica

Gepostet von Zenicainfo.ba am Mittwoch, 10. Juni 2020

 

Podsjećamo vas i na sve događaje koji su predhodili ovom činu, i listu svih organizacija, institucija i pojedinaca koji su reagovali i osudili napade i prijetnje novinaru Sinanu Gluhiću, Radio i televiziji Zenica, i generalno medijskim radnicima u našoj zemlji.

31.05.2020. Objava kolege Gluhića na privatnom Facebook profilu i prijetnja putem telefona zastupnika u Skupštini ZDK i predsjednika KO A-SDA Rame Isaka

01.06.2020. Urednički kolegij saopštenjem osuđuje prijetnju kolegi Sinanu Gluhiću

05.06.2020. Fizički napad Sulejmana Spahića na Sinana Gluhića

08.06.2020. MUP ZDK dostavio izvještaj tužilaštvu ZDK protiv Sulejmana Spahića zbog krivičnog djela “Ugrožavanje sigurnosti”

Zbog svega navedenog reagovali su: BH novinari – javni protest, Urednički kolegij RTV Zenica, Nadzorni odbor RTV Zenica, gradonačelnik Fuad Kasumović, Socijaldemokratska partija BiH GO Zenica, Narod i pravda BiH GO Zenica, “Positive tolerance” Koalicija nevladinih organizacija za borbu protiv mržnje, OSCE BiH, Safejournalist itd.

Vjerujemo da će se nadležne institucije, domaće i međunarodne, ozbiljno pozabaviti sve učestalijim napadima na medijsku zajednicu, da će neodgovorni pojedinci zbog navedenih sličnih ili istih radnji biti što prije procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Dok pišemo redove ovoga teksta put Zenica-Babino još uvijek nije asfaltiran.