Poteškoće u funkcionisanju kluba odražavaju se i na rad omladinskih selekcija NK Čelik

Nogometni klub Čelik prolazi kroz najtežu krizu u posljednjih 20 –tak godina.

U situaciji kada je klub opterećen velikim dugovanjima i  ispadanjem iz Premijer lige, omladinske kategorije su u drugom planu. U sezoni 2019./20. Čelik je imao pet omladinskih selekcija. Dvije u Premijer ligi, kadeti i juniori koji dijele sudbinu seniorskog tima i napustiće društvo najboljih. Predpioniri i pioniri se takmiče u okviru Kantona. Najuspješniji su juniori u grupi B Federalne lige. Prvi su na tabeli i trebali bi igrati za ulazak u Premijer ligu. Prethodna uprava na čelu sa Aydinom Olgunom nije imala razumjevanja za rad omladinskih selekcija koje vode domaći treneri.

„Sigurno je da i omladinski pogon osjeti poteškoće koje su u prvoj ekipi. Dugi niz godina omladinski pogon je bio zapostavljen od čelnika kluba i ljudi koji upravljaju klubom. Uslovi su teški za rad. Čim je donesena odluka da se može trenirati mi smo startali sa omladinskim pogonom. Prošle godine smo imali pet selekcija. Mi gajimo nadu da će naši juniori ići u doigravanje za Premijer ligu. U kojoj ćemo ligi biti ne zavisi od nas. Mislim da sada možemo obezbijediti rad četiri selekcije“, izjavio je za Zenicainfo.ba koordinator omladinske škole  Nizah Hukić.

„Pokazalo se da je rad sa omladinskim kategorijama jedini ispravan način u stvaranju vlastitog igračkog kadra. Kroz čitav niz godina potvrdilo se da odavde iz Zenice izlaze kvalitetni igrači. Na kraju čitav svijet je potvrdio da omladinski pogon i njihove škole uz navijače i marketing jedini mogu donijeti zaradu klubu“, naglasio je trener Nizah Hukić.

Istog mišljenja je i Sabahudin Bujak, jedna od legendi zeničkog nogometa koji svoje bogato iskustvo uspješno prenosi na mlađe generacije nogometaša.

„Ja govorim stalno da je jedini pravi put da se više pažnje posveti djeci koja treniraju ovdje. Za posljednje dvije godine nismo dobili ništa od kluba . Nas pet trenera je ovdje i sve zavisi od nas. Jedini pravi put ka ozdravljenju kluba jeste da se okrenemo radu sa mlađim kategorijama i stvaranju  igrača iz vlastitih redova. To radi i cijeli svijet“, izjavio je legendarni Sabahudin Bujak.

Stručni štab omladinske škole nogometnog kluba Čelik čine Nizah Hukić, Sabahudin Bujak, Pavle  Skočibušić, Senad Brkić i Nijaz Hrustanović.(M.P.)