Pijačni barometar: Pad cijena sezonskog voća i povrća na zeničkoj pijaci

Ako je suditi po cijenama, ali i posjeti ove srijede zelenoj pijaci crne prognoze s početka proglašenja stanja nesreće zbog pandemije korona virusa nisu bile utemeljene.

Pijaca, čini se, nikad jeftinija od ove srijede, a pad cijena sezonska povrća najavljuju i u narednim danima.

Rijetki su oni koji će reći da ih pandemija korona virusa nije unazadila u bilo kojem pogledu. Dugogodišnji zakupac na zeničkoj zelenoj pijaci Safet je među tim rijetkima. Pridržavanje mjera zaštite i skraćeno radno vrijeme jesu otežavali u umanjivali posao tokom više od dva mjeseca, ali je on kaže sretan što su cijelo vrijeme pružali usluge i snabdjevali svježom robom svoje stalne kupce. Osim toga ne treba kaže energiju trošiti na žalopojke, već zapeti i raditi.

„Stalno slušam ljude kako se žale zbog stanja izazvanog koronom. Ako si ostao bez posla konobara traži drugi, ako treba idi na njivu zasij. Nije bilo lako nikome dok je bilo vanredno stanje, ali treba zapet i raditi, prošlo je to stanje, idemo dalje. Jedna od dobrih stvari koje nam je donio virus je što su ljudi imali više vremena nego inače, pa su zasijali i zasadili povrće koje ćemo mi prodavati na tezgama”, priča nam Safet.

Napominje da je zelena pijaca najbolje mjesto za kupovinu svježeg i kvalitetnog voća i povrća.  Danas ste za marku po kilogramu mogli kupiti tikvu, patlidžan, krastavicu,  za marku i po paprike, paradajz, lubenicu, banane za marku i 70 feninga, za dvije mladu salatu i luk, špinat, trešnje.

„Danas su cijene dosta niske i biće još niže jer pristiže sezonsko povrće i voće”, kazao nam je zakupac Amel. Dodaje da nam se čini da je gužva ove srijede, da kupci više dolaze kako bi pogledali cijene i sreli ponekog poznanika.

Ipak oni koji najmanje imaju, a najredovniji su na ovom mjestu naši dragi penzioneri, skloni su izbjegavati pijacu kada je najposjećenija: u danima nakon podjele penzija. Nije da se ne žale na cijene, ali samo zato što su im penzije male.

„Cijene su povoljne u zavisnosti od visine primanja. Ja sam danas došla po povrće i inače po podmjeru u prodavnicu kako bih izbjegla gužve koje će nastupiti nakon petka kada je podjela penzija.“ kratko nam je rekla starija sugrađanka penzionerka dok je kupovala kupus i krompir.

Sreli smo još jednog penzionera sa sličnim mišljenjem. Kaže pristupačne su cijene i pristupačnije od prošle srijede, ali za one koji imaju novca. Ovi drugi, dodaje, mogu samo gledati.

I da zaključimo sa malo više entuzijazma i svima će nam biti bolje. Kako kaže Safet s početka nisu mali ni nameti koje plaća za sebe i sprugu kao zakupce, ali sve stiže i nastoji držati cijene što je moguće prihvatljivijima za prosječan zenički kućni budžet.

Alma H.