Od danas pojačane kontrole ugostiteljskih objekata i stomatoloških ordinacija

Od danas će u Federaciji BiH inspekcija pojačano kontrolisati ugostiteljske objekte i stomatološke ordinacije. Nadležni poručuju da ublažavanje mjera podrazumijeva ukidanje određenih restrikcija, ali i strogo pridržavanje postojećih pravila uspostavljenih zbog pandemije koja i dalje traje.

Život, u svom najljepšem obliku, se vratio u grad. Čuje su u kotrljanju pomoćnih točkića na biciklu, škripi klackalice i ljuljaške na igralištu.

Nakon dva mjeseca kućnog karantina niz tobogan se spušta ležeći, uživa se cijelim tijelom i svim čulima. Njima su nadležni dali dozvolu za igru napolju, a nama njihovi roditelj – dozvolu za osmijeh pred kamerom i mahanje brojem godina. Građani su kazali kako nikada sretniji nisu bili.

“Baš nam je drago da ove mjere popuštaju, da možemo djecu da izvedemo napolje, i djeci je to olakšanje, pogotovo nama koji živimo u stanovima. Od kuće smo pravili vrtiće, igraonice, nadamo se da se to neće ponoviti”, kazao je jedan od građana.

Sloboda kretanja više se cijeni i ne uzima zdravo za gotovo. Prema podacima Federalne uprave za inspekcijske poslove, do danas je zbog korona virusa izdato više od 40.000 rješenja o ograničenom kretanju. Rezultat su, navode iz uprave, dobre brojke i ohrabrujući podaci.

“Danas vidimo da imamo preko 600 testiranih lica u FBiH a samo jedno zaraženo što je jako dobar pokazatelj, i ako takvi podaci ostanu u narednih 12, 13 dana imaćemo novu sjednicu i ostale mjere staviti van snage, naravno uz preporuku epidemiologa. Značajniji rasplet situacije kada je riječ o vraćanju života na staro mogli bismo imati za mjesec dana”,rekao je Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U prethodnih 20 dana ublažene su restriktivne mjere u privredi. U istom periodu je vršen pojačan inspekcijski nadzor u frizerskim salonima i trgovinama.

“Ono što je bitno da naglasim da zaista nijedan privredni subjekt nije kažnjen. Zaista nije cilj inspekcijskih organa da kažnjavaju privredne subjekte pogotovo računajući da naši privredni subjekti i poslodavci u posljednja dva mjeseca veliki broj njih uopšte nije radio niti je imao priliku da privređuje i osigura onaj minimum”, dodao je Ajdinović.

Od naredne sedmice najavljuju pojačanu kontrolu stomatoloških ordinacija i ugostiteljskih objekata.

“Distanca između stolova mora biti metar i po do dva, za jednim stolom može sjediti do tri čovjeka, za stolom mi ne moramo nositi masku, ali konobar mora”, rekao je Ajdinović.

Nepoštovanje mjera privrednih subjekata za sobom povlači dva upozorenja. Nakon toga slijedi plaćanje kazne u iznosu od 2.000 do 10.000 KM. Iz Uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da im nije cilj novčano kažnjavati, nego osigurati da pridržavanje propisa uvedenih zbog pandemije dovede što prije do ukidanja istih. Kako sada stvari stoje – naredne četiri sedmice su ključne. (N1 Info)