Udruženje nacionalnih manjina pomoći će porodici čiji dom je izgorio u požaru

Rukovodstvo Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) ispred naših članova koji žive na području kampa Banlozi kod Zenice upućuje iskrenu zahvalnicu pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica, koji su 15. marta  u poslijepodnevnim satima, pristupili gašenju požara koji je izbio na lokalitetu romskog kampa Banlozi, na jednoj od montažnih baraka.

Strahoviti plamen je za nekoliko minuta u poptunosti do temelja spalio montažnu baraku, a samo je brza i profesionalna intervencija zeničkih vatrogasaca spriječila najgori scenarij – nastanak ljudskih žrtava i da se plamteća buktinja proširi i na ostale barake.

Najbitnije je da su ljudske žrtve izbjegnute, a samim Romima iz kampa u Banlozima bilo je lakše prihvatiti ovaj teški događaj, znajući da gradonačelnik Fuad Kasumović dovršava projekat izgradnje nove savremene zgrade na području Radakova, koja se upravo pravi da bi se oni u nju smjestili.

Upravo je gradonačelnik Zenice gdin. Fuad Kasumović za vrijeme svog mandata nekoliko puta posjećivao zeničke vatrogasce, te znatne napore ulagao da se obnovi njihov vozni park, kao i unaprijedi već postojeća oprema, te nabavi nedostajuća. Upravo je na primjeru požara u romskom kampu Banlozi vidljivo da korist od ovih Kasumovićevih poteza imaju svi građani Zenice, te su zenički vatrogasci dobrim dijelom zahvaljujući Kasumoviću sposobni da odgovore i na hitne intervencije u najudaljenijim dijelovima zeničke regije.

Rukovodstvo udruženja se nada da će vatrogasci koji su taj dan bili prisutni na terenu biti adekvatno nagrađeni, iako su samo vršili svoje redovne zadatke i obaveze.

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice pružit će svu moguću potporu stradaloj porodici, u skladu sa raspoloživim sredstvima udruženja.