ArcelorMittal bez sankcija za nedavne eko incidente

Nedavni eko incidenti u kompaniji ArcelorMittal Zenica su dokumentovani i ispitani, potvrđeno je danas za RTV Zenica u federalnoj Upravi za inspekcijske poslove.

U dva navrata u kratkom razdoblju, došlo je do ispuštanja prašine neugodnog mirisa.

Podsjećamo, u posljednjem eko incidentu 2. maja tekuće godine oko 12 sati i 30 minuta, na lokaciji kompanije ArcelorMittal-a došlo je do ispuštanja dima, odnosno emisija prašine neugodnog mirisa, koja je trajala nekih 15-ak minuta. Problem je bio u napajanju električnom energijom u pogonu Koksara.

O razlozima i detaljima dva eko incidenta upoznata je nadležna federalna inspekcija. U posljednjem, koji se desio 2. maja, inspektor nije bio na licu mjesta jer se nalazio drugim poslom na granici ali je naknadno sve ispitano ,kaže Ejub Salkić, glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor po ovlaštenju.

Provjerava se vrijeme rada u ovom režimu u okviru zakonom dozvoljenih vremenskih intervala i da li su od strane operatora poduzete sve hitne mjere za uspostavljanje normalnog režima rada, kao i mjere za eliminaciju, odnosno smanjenje uticaja na okoliš. U konkretnom slučaju od 2. maja, poduzete su mjere, između ostalog paljenja havarionih baklji na kojima se spaljuje sirovi koksni plin“,obrazlaže Salkić.

Na upit jesu li predviđene sankcije za navedene eko incidente, naš sagovornik ukazuje na zakonske odredbe.

Kompanija ima pravo ukupno tokom godine 92 sata rada u režimu iskakanja, odnosno ispada. Ako pređu te granice, onda podliježu sankcijama, ili ako pređu vremenski rok o hitnom poduzimanju mjera“, navodi Glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor, Ejub Salkić.(Šerif B.)