Stomatolozi otvorili ordinacije: Novi propisi kod naručivanja i odlaska kod zubara

Ublažavanjem mjera poduzetih na sprječavanju pandemije korona virusa, nakon dva mjeseca privatne stomatološke ordinacije ponovo su otvorene. Stomatolozi mogu pružati usluge, ali u skladu sa preporukama nadležnih institucija.

Pandemija korona virusa donijela je i nove uslove rada koje stomatolozi moraju ispuniti kako bi očuvali svoje, ali i zdravlje pacijenata. Radi se po narudžbama, u razmaku od sat vremena, zbog čega u ordinacijama nema zadržavanja i čekanja.

„Prilikom telefonskog naručivanja pacijenat mora odgovoriti na epidemiološki upitnik, odnosno, mora odgovoriti na pitanja da li je bio u kontaktu sa zaraženom osobom ili u karanteni“ kazao je Nedžad Terzić, doktor stomatologije.

Nedžad Terzić, doktor stomatologije

Prilikom dolaska svaki pacijent mora oprati ruke te izvršiti dezinfekciju.

„Nakon prijema pacijenta prvi postupak je da 1% otopinom vodik peroksida pacijent ispere usta, a do tada su svi instrumenti moraju biti dezinficirani“ kazao je Terzić koji napominje da se navedena procedura ponavlja iza svakog pacijenta.

Iako novi način rada usporava rad u ordinaciji, naš sagovornik ističe da se pridržavanjem svih mjera zaštite pacijenti osjećaju sigurnije pa tako uposlenici nose maske, rukavice, vizire kao i zaštitna odjela. (Irdina N.)