Pozitivan trend: Oporavljenih u FBiH skoro duplo više od trenutnog broja zaraženih

Foto: Nejro A.
Kako je naveo, na području Federacije BiH do sada je testirano ukupno 23.309 uzoraka, a koronavirus je do sada potvrđen kod 993 osobe.

“Zaključno s današnjim danom oporavilo se 637 pacijenata. Trenutno je aktivan 321 slučaj zaraženih koronavirusom. Do sada je zabilježeno ukupno 35 smrtnih slučajeva. Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 35 pacijenata, a jedan pacijent je na respiratoru”, kazao je on.

Kaže da je najviše pozitivnih slučajeva u HNK i ZDK, napominjući da su u proteklim danima žarišta bila u Maglaju i Žepču.

“Iz dana u dan imamo pozitivne trendove. U FBiH imamo 637 oporavljenih, a broj aktivnih se smanjuje i danas ih ima 321. Možemo reći da imamo stabilan, pozitivan trend. Zahvalio bih se građanima koji su u velikoj mjeri postupali po uputama, kao i zdravstvenim radnicima koji su odgovorili zadatku”, kazao je Pehar.

On je dodao da će Krizni štab Federalnog ministarstva danas održati sjednicu na kojoj će razmatrati novo popuštanje mjera, između ostalog, i omogućavanja rada ugostiteljskih objekata, vrtića i stomatoloških ordinacija.