MUP ZDK zabranilo mirno okupljanje mještana Perinog Hana: Gradonačelnik Kasumović poručio da će poduzeti sve da se uklonjeni kružni tok vrati u funkciju

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović pozvao je mještane Mjesne zajednice Perin Han i okolnih mjesta da ispoštuju rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona o zabrani održavanja mirnog okupljanja.

Naime, kako su mještani krajem aprila ove godine najavili planirali su u nedjelju 10.05.2020. godine održati mirno okupljanje u mjestu Perin Han na dijelu puta koji spaja ulicu Bistua Nuova sa magistralnim putem M17, odnosno kod objekta “Termika”, gdje je bio postavljen uklonjeni kružni tok.

Privremeno izgrađeni kružni tok predstavljao je jedinu saobraćajnu vezu za naselje Perin Han i okolna mjesta smještena južno od Grada Zenica, a uklonjen je od strane JP Ceste FBiH.

Inače, u ovom dijelu Zenice živi oko 12.000 stanovnika.

U Rješenju o zabrani održavanja mirnog okupljanja navedeno je kako nisu ispoštovane odredbe Zakona o javnom okupljanju ZDK, koje se odnose na blagovremenost i urednost prijavljivanja okupljanja.

Gradonačelnik Fuad Kasumović ponovio je da je Grad Zenica za postavljanje privremenog kružnog toka dobio dozvolu od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, kao i da su izvođači radova postavili horizontalnu i vertikalnu signalizaciju na ovom dijelu ceste uz jasno ograničenje brzine, a sve s ciljem da bi učesnici u saobraćaju imali što manje neugodnosti tokom saobraćanja na ovom dijelu magistralne ceste.

Naglasio je kako je jedino Zeničanima spriječena izgradnja saobraćajnih priključaka, iako je magistralna cesta M17 duga oko 500 km te da su takvi priključci potrebni za povezivanje sa privrednim subjektima u svrhu lokalnog razvoja.

Podsjetio je da su u više susjednih gradova izgrađeni slični kružni tokovi, kao i priključne veze, dok je samo u Zenici kružni tok uklonjen i ograđen dio magistralne ceste M17 koji je predstavljao izlaz u saobraćajno-komunikacijskom smislu za mještane Perinog Hana i okolnih mjesta.

Gradonačelnik Kasumović je naveo da mještani Perinog Hana i okolnih mjesta imaju pravo prilaza svojim kućama i da će Gradska uprava Zenica poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi se to pravo i realizovalo.

Mještani Perinog Hana i okolnih mjesta imaju pravo da im se obezbijedi normalan prilaz njihovim kućama, kao što imaju pravo znati zašto je samo u Zenici zabranjena izgradnja priključnih veza na dionici od Vrace do Janjića. Imat će svu podršku Gradske uprave i mene kao gradonačelnika da to svoje pravo i ostvare“, poručio je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.