Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promovisanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije, kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Glavne skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promovisanju nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji. 3. maja dodjeljuje se i godišnja UNESCO-ova nagrada za slobodu medija „Guillermo Cano“.

Ovaj dan služi i kao podsjetnik na mnoge medijske neslobode, zatvaranja novinara te ostale nedemokratske postupke prema medijima i medijskim radnicima u pojedinim dijelovima svijeta.

Odbacujemo čestitke, hoćemo medijske slobode! – stoji u naslovu saopštenje UO Udruženja BH Novinari u povodu Svjetskog dana slobode medija, koje možete pročitati u nastavku.

“Povodom Svjetskog dana slobode medija Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari poziva sve novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka. U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi,  diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima.  Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta.

Skrećemo pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih Covidom-19. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijama.

Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri. Zbog toga sa indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom 3. maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja! Umjesto političkih floskula, tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije!

U tradicionalnoj anketi BH novinara i Fondacije Friedrich Ebert, i ove godine su građani BiH iskazali najviši stupanj povjerenja u medije i novinare. To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalce da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika.

Danas više nego ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijeloj BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informisanja građana i kritičkog dijaloga u bh. društvu”!

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari