Osumnjičeni za pokušaj ubistva danas se predao policiji

Kako smo ranije informisali javnost, dana 10.06.2019. godine, u 22,40 sati, dežurna služba Policijske stanice Centar u Zenici je obaviještena da je u ulici Kučukovići, u bašti ugostiteljskog objekta, došlo do narušavanja javnog reda i mira, kojom prilikom je jedno lice, upotrebom hladnog oružja, nanijelo povrede licima: H.K., rođen 1982. godine i S.A., rođen 1983. godine, oba lica iz Zenice.

Navedena lica su prevezena u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su kod lica H.K., konstatovane  životno ugrožavajuće povrede a kod lica S.A. teške tjelesne povrede.

Na mjestu izvršenja ovog krivičnog djela je izvršen uviđaj od strane uviđajne ekipe Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojim je došlo do povređivanja navedenih lica. Paralelno sa uviđajnim radnjama, angažovane su sve raspoložive policijske snage na području Grada Zenica, sa ciljem identifikovanja i pronalaska lica koje je nožem nanijelo povrede licima H.K. i S.A. i koje se nakon izvršenja krivičnog djela dalo u bjekstvo.

Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem predmetnog krivičnog djela može dovesti lice S.K., rođeno 1979. godine, iz Zenice, za kojim se od strane policijskih timova tokom protekla dva dana intenzivno tragalo. Danas, u jutarnjim satima, navedeno lice se predalo policijskim službenicima, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Izvršenim uviđajem, kao i drugim radnjama poduzetim od strane službenika kriminalističke policije, pronađeni su i izuzeti određeni tragovi koji će biti predmet potrebnih vještačenja s ciljem dokazivanja krivičnog djela “Ubistvo” iz člana 166. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona FBiH “Pokušaj”, te krivičnih djela “Teška tjelesna ozljeda” iz člana 172. Krivičnog zakona FBiH i “Nasilničko ponašanje” iz člana 362. Krivičnog zakona FBiH. Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, osumnjičeno lice će u toku dana biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje