Isplata penzija za april počinje u utorak 05. maja

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata penzija za mjesec april, a koja se realizira preko Jedinstvenog računa trezora FBiH,  počinje u utorak 5. maja. Iznosi mpenzija ostaju na dosadašnjoj razini što znači da minimalna iznosi 371,77 KM, zajamčena 465,87 KM, a najviša 2.174,48 KM.

Federalni zavod MIO/PIO je poduzeo niz koraka kako bi se rizik od širenja zaraze korona virusom, prilikom isplate penzija, sveo na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate, odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem periodu iskoristio.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u periodu od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj radnika na šalterima. U spomenutom peirodu banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera. Pozivamo penzionere, starije od 65 godina, da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te se  pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica kao i držanjem socijalne distance.

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima poroidce ili trećim osobama, a pomoću kojih navedene osobe mogu izvršiti podizanje penzija s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći svojeručno potpiše obrazac. Federalni zavod je spomenute obrasce dostavio i svim općinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzioneri također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.  Prilikom isplate penzije, opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočiti vlastitu kao i ličnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili datu punomoć, a sve u cilju da bi se izbjegla mogućnost zlopotrebe.

Napominjemo da je ranijom odlukom Federalnog zavoda, a u cilju smanjenja mogućnosti širenja zaraze, obustavljena obaveza podizanja penzijskih čekova do 31. maja.