FOTO: I pored zabrane djeca na igralištima, poštujte preporuke nadležnih!

U BiH su danas djeca, odnosno mlađi od 18 godina drugi put poslije 35 dana izašli iz kuća i stanova, nakon što su ublažene stroge mjere blokade i karantina zbog pandemija virusa korona.

U Federaciji BiH od 24. aprila su ublažene mjere zabrane. Starijima i djeci dozvoljeno je izaći nekoliko puta sedmično. Federalni štab civilne zaštite donio je odluku po kojoj stariji od 65 mogu izaći ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati. Utorkom, četvrtkom i subotom to mogu učiniti djeca, odnosno mlađi od 18, u terminu od 14 do 20 sati. Iako je na snazi zabrana korištenja dječijih igrališta primjetno je da ipak pojedinci ne poštuju preporuke nadležnih po ovom pitanju, a i po pitanju preporučene distance.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez, potcrtali su kako je i dalje potreban oprez te da će se situacija pratiti s velikom pažnjom. Podsjetimo, djeca još uvijek ne mogu koristiti dječija igrališta, a škole i vrtići su do daljnjeg zatvoreni.(Edin S.)