Značajan pad pokušaja ilegalnih prelazaka granice

Granična policija BiH poduzima pojačane redovne i izvanredne mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti postrojbi GP BiH koje su do sada bile izložene pojačanom migracijskom pritisku, kazali su danas za N1 iz Granične policije BiH.

Kako su poručili u odgovoru na upit N1, na određene dijelove granice, zbog visokog stupnja rizika, izvršena je preraspodjela službenika iz drugih organizacijskih postrojbi i korištenje materijalno tehničkih sredstava. Također, poduzete su mjere i angažiranja policijskih službenika drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć: Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu te MUP-a Republike Srpske.

”Nakon značajno povećanog broja osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u veljači 2020.godine, u odnosu na prethodnu godinu, od polovine ožujka 2020. godine taj broj značajno opada, posebno nakon proglašenja pandemije koronavirusa, tako da je u ožujku 2020. evidentirano smanjenje broja osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice za 47,7% u odnosu na ožujak prethodne godine.

Značajan pad broja osoba zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska, rezultat je poduzimanja mjera u susjednim državama zbog pandemije koronavirusa, kao što su zatvaranje graničnih prijelaza, angažiranje vojske u zaštiti granice, zabrana kretanja migranata, onemogućavanje kretanja migranata izvan azilantskih centara, uvođenje policijskog sata, kao i mjera poduzetih u BiH iz istog razloga.

U razdoblju od 1.1.2020.godine do 13.4.2020.godine, od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno je 2128 osoba”, kazali su za N1 iz Granične policije.