Svečano obilježen 12. april, Dan oslobođenja Zenice

Prije tačno 75 godina oslobodioci, antifašisti i partizani oslobodili su Grad Zenicu, a u toj borbi poginulo je 240 boraca NOR-a.

Tim povodom članovi delegacije Grada Zenica, pojedini gradski vijećnici i predstavnici Udruženja boraca i antifašista NOR-a položili su cvijeće i odali počast poginulima, i to u Stranjanima, zatim na spomen-kosturnici Papirna, kao i na spomen-obilježju Kameni Spavač.

Ove godine obilježavanje 12.aprila, Dana oslobođenja Zenice od fašizma obilježava se bez prisustva naših sugrađana, a uslijed novonastale situacije. Naredbe nadležnih moraju se poštovati, stoga ove godine ovaj značajan datum obilježavamo skromno. Borci NOR – a snažno su se borili za ovaj grad, uz, nažalost, ogromne i teške gubitke. To je činjenica koja se ne smije zaboraviti i na koju se mora iznova ukazivati“, poručio je za portal Zenicainfo.ba Nermin Mehić, vijećnik u Gradskom vijeću.

Borbe su počele 11. aprila južno od Zenice, a 12. aprila Zenica je oslobođena. Nakon Zenice borba za oslobađanje nastavljena je prema Žepču, Maglaju, Šamcu i sve do Slovenije.
(Lamija Pojskić)