Solak upozorio građane: Mijenjajte ponašanje ili idemo u restriktivnije mjere

Iza nas je poprilično težak i aktivan vikend. Od petka traju aktivnosti na granični prijelazima i možemo reći da je sve pod kontrolom. Neometan je ulazak u Bosnu i Hercegovinu sa svim aktivnostima koje se tada provode, kazao je u nedjelju na početku svoga obraćanja medijima načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, Fahrudin Solak.

Kako je istakao Solak, može se primijetit da mnogi građani ne poštoju mjere koje su donijele vlasti u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Možemo primijetiti da naši sugrađani ne poštuju sve mjere. Apelujem da ovakav način ponašanja nije dobar, sjedenja po izletištima u grupama, šetnjama itd. Svima nama je dosta sjedenja u kućama, ali moramo se pridržavati mjera. Upozoravam da će sljedeće mjere biti restiktivnije. Ovakvo ponašanja više da ne praktikuju”, poručio je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite.

Mislim da će policija morati biti mnogo restriktivnija ako se želimo riješti problema korona virusa, dodao je on.

Solak je također govorio i o seriji požara koji su zahvatili Bosnu i Hercegovinu. Otkrio je da su gotov svi izazvani namjerno – ljudskim faktorom.

“Zahvaćeni smo serijom požara i 99 posto su oni izazvani namjerno, paljenjem korova i strave trave. Imamo dobru praksu u ZDK gdje je policija privela 15 osoba i više nema požara”, zaključio je Fahrudin Solak.

N1 info