Husić u posjeti RMU Zenica: Nema zaraženih rudara, stanje zadovoljavajuće

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata rudara Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić boravio je u posjeti Rudniku mrkog uglja Zenica. On se na licu mjesta želio uvjeriti u trenutno stanje ovog rudnika.

Kako je kazao zadovoljan je onim što je vidio i pored činjenice da ovaj rudnik radi u izuzetno teškim i složenim uslovima. Što se rudara tiče nema zaraženih korona virusom u Federaciji, mada ih je na desetine poslano kućama. Podsjetio je još jednom da su rudnici prepušteni sami sebi i istakao da bez rudnika elektro – energetski sektor teško da bi mogao opstati.

„Za sada iz svih rudnika u Federaciji prema izvještajima koje svakodnevno dobivamo možemo reći da je stanje pod kontrolom. Možemo planirati dan za dan i dugoročno ne možemo planirati. Nastojimo zadovoljiti elektro – energetski sektor količnom uglja koja je potrebna da se ovaj sektor održi“, kazao je Husić.

Po njegovim riječima u martu je RMU Zenica proizveo blizu 50.000 tona visokokvalitetnog uglja što je zadovoljavajuće. Početak aprila je isto tako ponudio stabilne i zadovoljavajuće proizvodne rezultate u svim rudnicima u Federaciji.

Nekoliko desetina radnika u rudnicima se nalaze u izolaciji, a još uvijek nema potvrđenih pozitivnih radnika na korona virus.

„Ono što je definitivno mi se sami borimo sa ovom nedaćom. Rudnici obezbjeđuju sve što je potrebno, a vezano je za definfekciona sredstva i zaštitnu opremu“, tvrdi Husić.

Ukoliko bi rudnici morali zaustaviti proizvodnju onda bi se situacija dodatno usložnila i pitanje je kako bi elektro – energetski sektor izašao na kraj u takvoj situaciji.
(Nedžad Glibo)