Danas u BiH zabilježeno ukupno 38 slučajeva oboljelih od korona virusa, u ZDK nema novozaraženih

Prema posljednjim informacijama, u Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno 38 slučajeva oboljenja od korona virusa, što znači da ih je ukupno 617. Ukupno se do danas oporavilo 28 ljudi, a 19 ih je preminulo.

U Zeničko-dobojskom kantonu još nije potvrđen niti jedan novi slučaj, tako da je broj oboljelih jednak jučerašnjem, 31. Pet pacijenata je po oporavku otpušteno sa bolničkog liječenja.

Načelnik Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u Zenici, dr Ednan Drljević, još jednom je apelovao na zaražene, koji su odlučili da se liječe kod kuće, da se prijave u bolnicu, jer na ovaj način ugrožavaju cjelokupnu strategiju borbe protiv pandemije korona virusa.

dr. Ednan Drljević

„Ovi pacijenti su tempirane bombe, ali zdravstveni sektor ne može ih primorati da se liječe u bolnici, iako bi mogli i krivično odgovarati zbog svog izbora, s obzirom da ugrožavaju zdravlje zajednice“, ističe dr Drljević, dodajući da Kantonalna bolnica, kao i sve zdravstvene ustanove na području Kantona imaju na raspolaganju dovoljno kapaciteta za smještaj novooboljelih u drugoj fazi pandemije, koja između ostalog podrazumijeva obimnije mjere testiranja. (Sanja Stević)