Voda važan saveznik u borbi protiv korone

Specijalista za internu medicinu, turski ljekar Arzu Akgjul saopštio je da voda igra važnu ulogu u borbi protiv mnogih bolesti, pa i virusa korona, preosi list Sozđu.

Prema njegovim riječima, voda je osnovno sredstvo za regulisanje metaboličkih procesa u organizmu, kao i za dostavljanje hranljivih materija u ćelije.

Ljekar podsjeća da voda omogućava eliminaciju toksina iz organizma, reguliše temperaturu tijela, kao i gustinu krvi. U suprotnom, toksini se sakupljaju u krvi, zbog čega čovjek može oboljeti od urolitijaze ili može doći do smanjene funkcije bubrega.

Prema riječima Akgjulja, jedna od mjera zaštite od virusa korona je jačanje imuniteta, koje zahtijeva zdravu i uravnoteženu ishranu.

“Svakodnevni unos dovoljnih količina vode doprinosi oslobađanju toksina iz organizma, neutralizovanje bakterija i virusa”, naglašava ljekar.

On je takođe podsjetio da je od koristi i ispiranje usta slanom ili toplom vodom. Pored toga, unos vode u čestim intervalima sprečava dehidraciju i doprinosi jačanju imuniteta.

Ljekar savjetuje da u ljetnom periodu treba biti minimum dva litra vode dnevno, a zimi najmanje litar i po.