Krizni štab ZDK: Svi testirani ljekari negativni, pojedini pacijenti odbijaju izolatorij

zdk.ba

Od ukupnog broja testiranih na korona virus, u Zeničko – dobojskom kantonu trenutno je zaražena 31 osoba.

Ovaj porast novooboljelih kretao se očekivanom dinamikom, istaknuto je, između ostalog, na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba za praćenje korona virusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Devet osoba trenutno je smješteno u bolnici, devet u izolatorij, dok se transfer ostalih predviđa u toku dana. Ne suočavamo se s nekontrolisanim širenjem, no susrećemo se s otporom određenog broja ljudi. Naime, pojedinci ne žele biti smješteni u izolatorij, te tu nailazimo na nemedicinski problem. Izgubimo li kontrolu nad oboljelim, nećemo moći na pravi način ubuduće odgovoriti zadatku“ poručio je dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba za praćenje korona virusa Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Sve osobe koje su pozitivne na korona virus su kao tempirane bombe. Zbog toga je za njih neminovna zdravstvena usluga koja im se svakodnevno pruža. Svim bolesnicima obezbijedili smo praćenje stanja i zasigurno nećemo dozvoliti da bilo ko od njih premine u vozilima hitne pomoći, u ambulantama itd., kao što je to bio slučaj u drugim mjestima. Ukoliko dođe do pogoršanja stanja, pacijenti će biti prebačeni u predintenzivnu njegu“, dodaje dr. Ednan Drljević, član Kriznog štaba.

Jučer i prekjučer testirane su pojedine osobe iz Doma zdravlja Zenica, a koje su bile u bliskom kontaktu sa jednom od osoba koja je pozitivna na korona virus, te niko od testiranih nije pozitivan na COVID – 19. Istovremeno, 48 uposlenika Kantonalne bolnice Zenica nalazi se u izolaciji, a u toku je njihovo testiranje. Rezultati testiranja bi trebali biti poznati uskoro.

Trenutno, svi uposlenici koji se suočavaju s novonastalom situacijom imaju u potpunosti obezbijeđenu zaštitnu opremu, te nam oprema za sada nije problem. Međutim, svakodnevno radimo na nabavci i dodatne opreme što predstavlja određeni izazov s obzirom na to da svi znamo da nabavka iste nije toliko jednostavna. U svakom slučaju, zahvaljujući kupovini i određenim donacijama, tu situaciju držimo pod kontrolom“, ističe dr. Rasim Skomorac, član Kriznog štaba.

Svaka osoba koja ne postupa u skladu s preporukama i naredbama kriznih štabova, mora znati da time ugrožava i sebe, ali i sve druge ljude. Enormne i novčane, ali i potencijalne zakonske kazne govore u prilog ozbiljnosti same situacije.(Lamija P.)