15 miliona KM namjenskih sredstava staviti u funkciju proizvodnje hrane

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uputio je u petak u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH.

Dopunama bi bilo omogućeno da se namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište, privremeno do 30. juna 2021. godine, stave na raspolaganje kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi.

– Ovih naknada kantoni imaju na računima oko 15 miliona KM. Ovo je ogroman iznos koji u ovom trenutku treba hitno staviti u funkciju povećanja poljoprivredne proizvodnje. Sredstva bi se koristila namjenski. Vlada Federacije BiH je jučer izmjenama Programa poticaja povećala iznos namijenjen za sufinansiranje različitih programa pokretanja proizvodnje i poticanja sjetve za 9 miliona KM. Sa ovih dodatnih 15 miliona KM mogli bismo još više ojačati našu poljoprivredu. Jedan od naših prioriteta u ovom periodu treba biti obraditi i posijati što više raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, odnosno proizvesti što veće količine hrane. Većina kantonalnih ministara nadležnih za poljoprivredu je podržala ovaj prijedlog – izjavio je Dedić.

Kako naglašava, u Federaciji BiH ima više zakonskih rješenja koja zahtijevaju hitne izmjene kako bi se omogućilo korištenje namjenskih sredstava u skladu sa aktuelnim prioritetima.

– Većina namjenskih sredstva prikupljaju se u budžetima različitih nivoa vlasti svake godine i ne troše se zbog nedostatka projekata. Jedan od primjera su i višemilionska sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa u budžetima gradova i općina, za što je već pokrenuto donošenje zakona o korištenju istih. Mislim da bi Vlada Federacije BiH trebala analizirati i izmijeniti sva zakonska rješenja koja tretiraju namjenska sredstva u budžetima svih nivoa vlasti da se omogući njihovo korištenje za podršku zdravstvu, realnom sektoru i zadržavanju radnih mjesta – smatra Dedić.

Za donošenje ove i drugih odluka neophodno je pronaći modalitete održavanja sjednica Parlamenta FBiH ili razmotriti da Vlada Federacije BiH donosi Uredbe sa zakonskom snagom.

– U ovoj vanrednoj situaciji jako je bitno brzo donošenje odluka i najbolja poruka građanima je da Vlada i Parlament Federacije BiH kontinuirano rade. Najvažnije je u ovom trenutku sigurno zdravlje građana, ali moramo i razmišljati o ekonomskim posljedicama koje bi, ukoliko ne reagujemo na vrijeme, mogle biti nesagledive – zaključio je Dedić.