Odgođene Olimpijske igre u Tokiju

Olmpijske igre u Tokiju su odgođene zbog pandemije korona virusa, danas je i zvanično objavljeno.

Olimpijske igre, 32. po redu, trebale su se održati od 24. jula do 9. augusta, no zbog koronavirusa sa kojim se bori čitav svijet, su pomjerene, a krajnji novi datum održavanja je ljeto 2021. godine.

Premijer Japana Shinzo Abe je danas razgovarao sa predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasom Bachom i zaključili su da je nemoguće održati Olimpijske igre u Tokiju ove godine, te su donijeli odluku da se Igre odgađaju

Ova odluka je sasvim očekivana s obzirom da se sportisti ne mogu spremati na uobičajeni način za takmičenje, a također nisu poznata ni imena mnogih učesnika jer su kvalifikacioni turniri u raznim sportovima otkazani zbog koronavirusa.

Također, Olimpijski komiteti Kanade i Australije su već ranije objavili kako neće slati svoje sportiste na Igre ukoliko one budu održane ovog ljeta.

Osim Olimpijskih igara odgođene su i 16. Paraolimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju od 25. augusta do 6. septembra.

Ovo je prvi put u historiji da se Olimpijske igre otkazuju u mirnodopskom periodu. Do sada su se Igre otkazale tri puta – 1916. zbog Prvog svjetskog rata, te 1940. i 1944. zbog Drugog svjetskog rata.

Izvor: Klix.ba